Gastronomi meftunlarının mutlaka okuması gereken 10 kitap
Mutfağa gönül vermiş, birbirinden lezzetli bir o kadar da değişik tarifleri denemekten haz duyan herkes bizim için birer; gastronomi meftunu. Gastronomi, kısaca yemek bilimi anlamına gelse de en sevdiğimiz anlamı olan ‘iyi yemek düşkünlüğü’ bu kelimenin tam karşılığı demek en doğrusu olabilir. Tam da bu noktada mutfakta zaman geçirmeyi seven, profesyonel olarak bu işle meşgul olan veya yemek kültürüyle ilgili her konuya vakıf olmak isteyenler için gastronomiye gönül vermiş herkesin mutlaka okuması gereken kitapları siz değerli Lokma okurları için derledik.
Gastronomi, son zamanlarda üniversitelerde de oldukça popülerleşen ve büyük talep gören bir bölüm haline gelmeye başladığından bu durum gastronomi kitaplarının hakettiği ilgiyi görmesine de vesile oldu. Lakin bu kitapların sadece gastronomi öğrencilerine değil tüm meraklılarına çok şey katacağından hiçbir şüphemiz yok.
İşte şimdi mutfak tutkumuzu birbirinden değerli bilgilerle perçinleyip bundan sonra yapacağımız tüm yemekleri adeta birer şef edasıyla yapmamıza ışık tutacak, herkese tarif istetecek yemeklere giden yolun en temel basamağı olan; bu başlık altında derlediğimiz birbirinden değerli gastronomi kitaplarının isimlerine göz atma vakti.
İstanbul’un Lezzet Tarihi- Artun Ünsal
Bu listeye bize göre mutlaka okunması gereken bir gastronomi kitabıyla başlamak bizim için oldukça önemli. Asırlardır doğu ve batıyı buluşturan, değerli imparatorluklara başkentlik yapmış İstanbul’un lezzet mirasını kitabında bizlere adeta o zamanlara döndürerek aktaran Artun Ünsal, kültür mirasımızın en önemli ayağı olan mutfağımızı bizlere en güzel şekilde tanıtıyor.
The French Laundry Cookbook – Thomas Keller, Michael Ruhlman, Susie Heller
Birbirinden lezzetli 150 tarife sahip bu kitap, gastronomi alanında kült bir eser haline gelen nadir kitaplardan biri. Bir yemeğin tabağımıza ulaşana dek başından geçen tüm süreçleri bizlere aktaran bir kitap olması sebebiyle çok sevilmiş ve popülerliğini hiçbir zaman yitirmemiş The French Laundry Cookbook’ u en kısa zamanda okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Timing is Everything- Jack Piccolo
Adından anlaşılacağı üzere yemek ve zamanla ilgili her şey bu kitapta toplanarak Jack Piccolo’nun bizlere sunduğu birbirinden değerli bilgiler olarak mutfaklarımıza sızıyor. Hangi yiyeceği ne kadar saklayabileceğimiz, yemeklerin ideal pişme ne kadar olduğunu öğrenebileceğimiz bu kitaptan sonra başka hiçbir şeye ihtiyacımız kalmayacak.
Yemek Repertuarı – Cemal Türkan
Tamam yemek yapmayı ve mutfakta zaman geçirmeyi çok seviyorum ama uzun uzadıya bir şeyler anlatan kitapları okurken sıkılıp yarıda bırakıyorum ya da gastronomi kitaplarının dili çok teknik geliyor diyenler buraya. Cemal Türkan bu akıcı, sade ve öğretici kitabında bilmemiz gereken her noktaya değinirken bunu herkesin anlayabileceği bir dil gözeterek yapması Yemek Repertuarı’nı en sevilen gastronomi kitaplarından biri yapmış durumda.
Mutfaktaki Yaban (Anadolu’nun Yenen Otları) – Tijen İnaltong
Otlara özel bir ilgisi olanların, yemeklerde kullanmayı çok sevenlerin bir solukta okuyacaklarına emin olduğumuz bir kitap; Mutfaktaki Yaban. Her otun ayrıntılı tanımlarına yer vererek, hangi tarifte ne şekilde kullanabileceğimize dair otların büyülü dünyasını keşfettiğimiz bu yolda Tijen İnaltong bizlere ışık tutuyor.
Mutfak Sırları – Anthony Bourdain
İşte tam manasıyla ‘kült’ bir gastronomi eseriyle karşınızdayız. Mutfak Sırları yayımlandığı ilk andan itibaren profesyonellere ve mutfakta zaman geçirmekten mutluluk duyan herkese rehberlik etmiş, mutfağın gizli dünyasına okuru davet etmiş en akıcı gastronomi kitaplarından biri.
Taste What You’re Missing- Barb Stuckey
Yemek yerken vücudumuzda fizyolojik olarak neler olup bittiğini en az bir kere hepimiz merak etmişizdir diye düşünüyoruz. Yemek yerken beynimizde neler olduğunu ve yemeklerde kullandığımız malzemelerin işlevlerini merak edenler için Barb Stuckey bu gizemli dünyaya bizleri davet ediyor.
The Flavor Thesaurus- Niki Segnit
Farklı tatları bir araya getirerek ortaya muhteşem lezzetler çıkarmaktan keyif alanlar için muhteşem bir önerimiz var. The Flavor Theaurus, lezzet kombinasyonları konusunda rehber alabileceğimiz oldukça başarılı bir gastronomi kitabı.
Herbs and Spices- Jill Norman
Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının olmazsa olmazı olarak adlandırabileceğimiz baharatların, global anlamda sınırları olmayan dünyasını keşfe çıkmak isteyenler için biçilmiş kaftan olarak adlandırabileceğimiz bu kitaptan sonra baharatlara bakış açınız tümüyle değişecek.
Tarih Boyunca Yemek Kültürü – Murat Belge
Listemizin sonuna bu kitabı koyduk çünkü yemeklerin aslında sanıldığı kadar basit bir olgu olmadığını farklı kültürlerin ortak paydada buluşabildiği en kestirme yol olduğunu, tarihe tanıklık ettiğini en az bizim kadar iyi bilenler için bu kitap, kitaplıklarda ve zihinlerimizde bambaşka bir yere sahip olacak. Mutfağın, hayatla olan bağını çözmek için Tarih Boyunca Yemek Kültürü okunması gereken ilk kitaplardan biri.