Yeni nesil işveren sendikacılığının ülkemizdeki temsilcisi Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ile Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nin (TARGET) ortaklaşa düzenlediği “Gıda Etiği Semineri”nde, sektörden ve akademi dünyasından uzman isimler bir araya geliyor. 3 Haziran’da İstanbul Sanayi Odası Odakule Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek seminerde, yeni gıda teknolojilerinin kullanımı, yeni gıdalar ve değişen tüketici trendleri etik perspektifiyle ele alınacak.
3 Haziran Pazartesi günü 13:00-17:30 saatleri arasında düzenlenecek olan seminerde; “Gıdaların Üretiminde Yeni Teknolojiler ve Etik”, “Yeni Gıdalar, Alternatif Protein Kaynakları, Tüketici Tercihleri ve Etik” ve “İşbirlikçi Robotlar İnsan Yerine Alternatifte Etik Sınırlar” başlıklı oturumlar gerçekleşecek.
Akademiden ve sektörden uzman isimler
TARGET Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ ve TÜGİS Başkanı Kaan Sidar’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak olan etkinlikte, TARGET kurucu üyesi Prof. Dr. Yasemin Yalım tarafından çerçeve sunum gerçekleştirilecek. İTÜ, Yeditepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden akademisyenler ve özel sektör temsilcileri Prof. Dr. Yeşim Ekinci, Prof. Dr. Meral Kılıç Akyılmaz, Doç. Dr. Erdal Yılmaz, Numan Akkuş, Ussal Şahbaz ve Ergün Carus seminerde panelist olarak yer alacak.
“Sürdürülebilir bir gelecek için gıda etiğini önemsiyoruz”
TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar konuyla ilgili değerlendirmelerinde Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nin önemine ve seminerin ana odağına değinerek, “Paydaşı olduğumuz TARGET Derneği, tarım ve gıda sistemlerinin kapsadığı konular hakkında etik farkındalık ve duyarlılık gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. 2016 yılından beri faaliyet gösteren TARGET’le, önümüzdeki dönemde gıda etiği konusunda uzun süreli iş birliği içinde olmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda sektör ve akademinin bir araya gelerek bilgi ve becerilerini paylaşacağı, kolektif sorumluluk duygusuyla ortak çözümler geliştireceği bir buluşma gerçekleştireceğiz. Günümüz dünyasında üretici ve tüketiciler, gıda kalitesi, güvenliği ve yeterli beslenmenin yanında çevreyi, biyoçeşitliliği ve gelecek nesilleri de düşünerek hareket etmek zorunda. Bu seminerimizde de gıda üretiminde sürdürülebilir gıda sistemlerinin, gıda etiği açısından taşıdığı önemi vurgulamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Gıda zincirinin ana ekseninde bilim, teknoloji ve etik değerler birlikte yer almalı”
TARGET’in tarladan sofraya uzanan gıda zincirinin tüm bileşenleriyle çalışmayı bir görev ve sorumluluk olarak benimsediğini kaydeden Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr Cemal Taluğ “Gıda zincirinin hiçbir sürecinde ve katmanında adil olma ve kapsayıcılık gibi toplumsal duyarlılıklar ve doğa varlıklarını koruma gibi ekolojik duyarlılıklar ihmal edilmemeli. Gıda zincirinin ana ekseninde her daim bilim ve teknoloji ile etik değerler birlikte yer almalı” dedi. Derneğin kuruşundan itibaren TÜGİS ile yakın bir iletişim içinde olduklarını belirten Taluğ, her iki kurumun verimli ortak çalışmalarının süreceğini açıkladı.