Uzmanlar, vejetaryen beslenmenin dikkatli ve bilinçli şekilde uygulanması gerektiğini vurguluyor. Yanlış planlanan bir diyetin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında sağlık açısından çeşitli riskler taşıyabileceğini belirtti. Yiğit, özellikle B12 vitamini, protein ve omega-3 yağ asidi eksikliklerinin sinir sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine işaret etti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit, doğru planlanan bir vejetaryen diyetin, kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini yönetmeye yardımcı olabileceğini de söyledi. Ancak çocuklar, yaşlılar, sporcular ve kronik hastalığı olan bireyler için bu beslenme tarzının potansiyel riskler barındırabileceğinin altını çizdi.
“Yanlış Planlanmış Diyet Sağlık Açısından Tehlike Yaratabilir”
Vejetaryen beslenmenin, hayvansal ürünlerin tamamen ya da kısmen diyetten çıkarıldığı bir beslenme tarzı olduğunu hatırlatan Yiğit, vejetaryen türlerini şöyle açıkladı:
- Lakto-vejetaryenler: Sadece süt ve süt ürünlerini tüketir.
- Ovo-vejetaryenler: Sadece yumurta tüketir.
- Lakto-ovo vejetaryenler: Hem süt ürünlerini hem de yumurtayı tüketir.
- Veganlar: Hayvansal hiçbir ürünü tüketmez.
Bu diyet türlerinde, özellikle protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin eksik alınmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Yiğit, “Özellikle B12 vitamini eksikliği sinir sistemi üzerinde önemli sorunlar yaratabilir ve takviye kullanımı zorunlu hale gelebilir. Dengeli ve yeterli bir planla ise vejetaryen beslenme kilo kontrolü ve sindirim sistemi sağlığı gibi birçok avantaja katkı sağlayabilir.” diye konuştu.
Çocuklar, Yaşlılar ve Kronik Hastalar için Risk!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetlerde protein ihtiyacının doğru kaynaklardan karşılanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Bitkisel sütlerin kalsiyum ve mineral açısından zengin olduğunu ancak protein ihtiyacını tam karşılamadığını belirten Yiğit, baklagiller, kinoa ve chia tohumu gibi bitkisel protein kaynaklarının dengeli tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Sporcular için de vejetaryen diyetin, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabileceğini söyleyen Yiğit, gerektiğinde ek takviyelerin değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar, yaşlı bireyler ve kronik hastalığı olan bireylerde eksik beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Yiğit, bu kişilerin uzman kontrolünde diyet planlaması yapmaları gerektiğini vurguladı.
“Vejetaryenliğe Geçiş Uzman Eşliğinde Olmalı”
Vejetaryen beslenmeye geçişin kademeli olarak yapılmasının daha sağlıklı olacağını belirten Hülya Yiğit, şu tavsiyelerde bulundu:
“Et tüketimini birden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel kaynaklı besinlere ağırlık verilerek başlanabilir. Ayrıca protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişiye özel bir plan oluşturulmalı. Takviye gereksinimi olup olmadığı da uzman tarafından değerlendirilmelidir.”
Her bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre farklı beslenme ihtiyaçları olduğunu belirten Yiğit, dengeli ve sağlıklı bir diyet planının bu faktörlere göre şekillendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.